srijeda, 22. srpnja 2015.

Recept za domaci hljeb


Sigurna sam da vec znate mnoge recepte za dobar domaci hljeb,ali zasto ne probati i ovaj.Ja ga pravim i svaki put moji ukucani budu odusevljeni.


Sastojci:

2 čaše tople vode
 2 žličice instant kvasca
1 žličica soli
2 žličice šećera
1 žlica maslinovog ulja
4 – 5 čaša brašna
nekoliko žlica kukuruznog brašna
(1 čaša = 200 ml)

Priprema:

U posudu stavite toplu vodu, dodajte kvasac i ostavite 5 minuta. Po plehu sipajte kukuruzno brašno. Zatim u vodu dodajte sol, šećer, maslinovo ulje i promiješajte. Dodajte 4 čaše brašna, pa zamijesite tijesto. Po potrebi, dodajte još brašna. Tijesto treba da se odvaja od zidova posude. Na dobro pobrašnjenoj radnoj plohi od tijesta oblikujte hljeb. Možete ga podijeliti na 2 ili 3 dijela. Oblikovan  hljeb stavite u pleh, posut kukuruznim brašnom. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom 40-60 minuta. Pomoću nazubljenog noža zarežite hljeb, pa stavite u pećnicu zagrijanu na 220º C. Na dno pećnice stavite 3 kockice leda. Pecite 20-tak minuta, do zlatno smeđe boje. Pečeni hljeb
ostavite da se malo ohladi, pa poslužite!

Nema komentara:

Objavi komentar