petak, 24. srpnja 2015.

Sve čudesne i korisne čari limuna


Većina ljudi je upoznata s tradicionalnom upotrebom limuna za ublažavanje bolova u grlu i dodavanje citrusnog okusa jelima. Ipak, upotreba limuna je raznolika i kada pročitate ovu listu koristi limuna, htjet ćete uvijek imati limune u svojoj kuhinji.
Groznica i temperatura mogu biti uzrokovane raznim stanjima, a limun je učinkovito rješenje.

Difterija

Limunov sok ima moćna antiseptička svojstva i može pospješiti rad probavnog sustava. Uzmite 1 žličicu limunovog soka svaki dan u isto vrijeme.

Moljci

U ormaru možete držati kriške limuna koje će odbijati moljce, a ostavit će ugodan i osvježavajući miris.

Probavni sustav

Probavne smetnje su jedna od najčešćih tegoba, a topla voda s limunom je rješenje za gotovo sve probavne tegobe. Limunov sok će pročistiti krv, smanjiti rizik od nastanka zatvora, eliminirati toksine iz tijela i ubrzati rad probavnog sustava.

Dezinfekcija ogrebotina i porezotina

Zaustavite krvarenje i dezinficirajte male rane pomoću limunovog soka. Možete namočiti gazu u limunov sok i čvrsto ju držati na ozlijeđenom području.

Uklanjanje bradavica

Probali ste raznim načinima ukloniti bradavice, ali ništa nije uspjelo? Idući put na bradavicu stavite pamučnu vaticu umočenu u sok od limuna. Postupak ponavljajte nekoliko dana dok citrusna kiselina u potpunosti ne ukloni bradavicu.

Izbjeljivanje osjetljive tkanine

Izbjegavajte kemijske izbjeljivače kada možete tkaninu izbijeliti sokom od limuna. Namočite tkaninu u smjesu soka od limuna i sode bikarbone i pustite da stoji barem 30 minuta prije pranja.

Čišćenje nakita

Potamnjeli nakit možete očistiti smjesom limuna ili soli (ili soda bikarbona). Napravite pastu i ostavite nakit u njoj oko 5 minuta. Potom operite toplom vodom, isperite i osušite. Istu smjesu možete koristiti za čišćenje kuhinjskog sudopera i uklanjanje kamenca.

Pranje rublja

Za još čišće rublje, dodajte 1 šalicu soka od limuna u perilicu tijekom pranja. Limun će pomoći u uklanjanju mrlja s odjeća, a vaša odjeća će biti ugodnog mirisa.

Uklanjanje mirisa dima

Ako se grijete na drva, vaš dom možda ima neugodan miris po dimu. Na plamen stavite koru limuna kako biste spriječili neugodne mirise.

Ublažavanje simptoma astme

Kako biste pospješili cjelokupne prehrambene navike i potaknuli detoksikaciju tijela, ali i ublažili simptome astme,  uzmite 2 žlice limunovog soka prije i poslije jela.

Osvježava hladnjak

Neugodan miris iz hladnjaka vrlo lako možete ukloniti pomoću limuna. Namočite spužvicu u limunov sok i stavite ju u hladnjak na nekoliko sati. Iz hladnjaka uklonite sve što vam je sumnjivog roka trajanja i što bi moglo uzrokovati neugodan miris.

Visok krvni tlak

Limun sadrži kalij koji može pomoći kontrolirati krvni tlak i ublažiti mučnine i povraćanje.

Mentalno zdravlje

Voda s limunom može popraviti raspoloženje i ublažiti simptome depresije i stresa.  Limun će vas brzo osvježiti i povećati razinu energije.

Artritis i reuma

Limun je diuretik, što znači da pospješuje proizvodnju urina i na taj način pomaže u smanjenju upale tako da ispire toksine i bakterije dok istovremeno ublažava simptome artritisa i reume.

Prevencija bubrežnih kamenaca

Svakodnevna konzumacija limuna ili vode s limunom može potaknuti proizvodnju urinarnih citrata, kemijskih spojeva koji pomažu u prevenciji bubrežnih kamenaca.

Zdravlje usne šupljine

Sok od limuna može zaustaviti krvarenje desni i ublažiti bolove zuba.

Tamne fleke na koži

Kako biste posvijetlili tamne fleke na koži, stavite limunov sok direktno na taj dio kože. Pustite da stoji 15 minuta, potom isperite. Ovo je siguran i učinkovit način da posvijetlite tamne fleke na koži.

Lice

Mitesere možete ukloniti sokom od limuna. Lice možete svakodnevno prati vodom s limunom. Vaš ten će se popraviti već nakon nekoliko dana.

Dah

Pomiješajte vodu s malo limunovog soka i njome isperite usnu šupljinu. Citrusna kiselina će uravnotežiti pH vrijednosti u ustima i uništiti bakterije koje uzrokuju neugodan zadah. Nakon nekoliko minuta usta isperite običnom vodom jer limun može oštetiti zubnu caklinu.

Perut

Tjeme izmasirajte s 2 žlice soka od limuna i isperite vodom. Potom pomiješajte 1 žlicu soka od limuna s 1 šalicom vode i njome isperite cijelu kosu. Ponavljajte svakodnevno dok perut ne nestane.

Nema komentara:

Objavi komentar