četvrtak, 23. srpnja 2015.

Dvobojni jaffa rolat


Sastojci za crnu koru:

5 jaja
10 kasika secera
5 kasika brasna
1/2 praska pudinga od cokolade
1 kasikica praska za pecivo

Sastojci za zutu koru:

5 jaja
10 kasika secera
5 kasika brasna
1/2 praska pudinga od vanilije
1 kasikica praska za pecivo

Sastojci za fil:

700 ml mlijeka
10 kasika secera
6 kasika gustina
250 gr margarina
kutija jaffa keksa
50-100 gr bijele cokolade sa zitaricama i brusnicom
3 kasike crnog eurokrema
3 kasike bijelog eurokrema
pekmez od sljiva

Za ukrasavanje:

500 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Umutiti posebno bjelanca sa 5 kasika secera u cvrst snijeg. Zatim umutiti zumanca sa 5 kasika secera pa obe smjese sastaviti. Dodati brasno, puding i prasak za pecivo. Smjesu kasikom ujednaciti, istresti u tepsiju oblozenu kuharskim papirom i peci oko 20 minuta na temp. od 180° C.
Pecenu koru zajedno sa papirom dok je topla uviti u rolat.
Postupak ponoviti i sa zutom korom, samo umjesto pudinga od cokolade staviti puding od vanilije.
U serpu na sporetu sipati mlijeko i dodati secer, promijesati. Posebno razmutiti gustin sa malo vode i sipati u uzavrelo mlijeko, uz neprestano mijesanje dok smjesa ne postane gusta. Skinuti sa vatre i ostaviti da se dobro ohladi. U ohladjeno umiksati omeksao margarin i smjesu podijeliti na dva dijela. U prvi dio staviti crni eurokrem i jaffa keks isjecen na sitnije komade. U drugi dio staviti bijeli eurokrem i sitno isjecenu cokoladu sa zitaricama i brusnicom.
Odmotati crnu koru i odvojiti od papira, potom nanijeti bijeli fil, a preko fila nanijeti zutu koru koju prvo premazemo sa pekmezom od sljiva, pa na pekmez nanesemo crni fil. Obe kore lagano uviti u rolat.
Rolat ostaviti u frizider da se malo stegne, a zatim slatko vrhnje umutiti u slag i dekorisati rolat po zelji.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar