utorak, 11. kolovoza 2015.

Musaka sa makaronima - odličan ručak


Sastojci:

500 gr mjesanog mljevenog mesa
400 gr makarona
200 gr pelata paradajza ili dva veca paradajza
1 crni luk
200 gr kackavalja
povrce: ( praziluk, mrkva, paprika, tikvice, brokoli )
ulje, zacini

Besamel sos:

30 gr putera
2 Pune kasike brasna
3 dl pavlake za kuhanje
2,5- 3 dl mlijeka

Priprema:

1.
Crni luk isjeci na kockice pa ga dinstati na malo ulja, zatim dodati mljevene meso I njega dinstati zajedno sa lukom dok ne promijeni boju. Dodati izmiksan pelat paradajz ili paradajz ( ogulit i isjecen na kockice), te zaciniti po ukusu. Nastaviti dinstati uz povremeno dolivanje tople vode dok meso ne omeksa.

2.
Povrce ( po zelji ili sto trenutno imate ) oprati i isjeci na kockice ili manje komade, pa kratko prodinstati na malo ulja i vode, i zaciniti.

3.
Otopiti puter, dodati brasno pa kratko proprziti. Zatim postepeno uz neprestalno mjesanje dolivati mjesavinu mlijeka I pavlake za kuvanje dok se ne dobije odgovarajuca gustina. Zaciniti po ukusu.

4.
Makarone skuhati u slanoj vodi, te ih ocjediti od suvisne tecnosti.

5.
Vatrostalnu posudu ili neki dublji sud podmazati uljem, staviti polovinu skuhani makarona, zatim rasporediti polovinu povrca, preliti sa polovinom besamel sosa, posuti sa malo kackavalja ( ili nekog drugog topljivog sira ), na to staviti fil od mljevenog mesa. Zatim rasporedit ostatak makarona, pa poet povrce,preliti oostatkom besamel sasom i posuti sirom.

6.
Staviti da se pece na 200* C dok se odozgo be zapece.

Nema komentara:

Objavi komentar