utorak, 11. kolovoza 2015.

Lipa - smiruje napetost i čuva srce



Lipov cvet delotvoran je protiv znojenja i grčeva, umiruje bolove, sprečava grip i prehladu, snižava temperaturu, pomaže zaceljivanje rana i opekotina
I cvet i list lipe jako su bogati vitaminom C. 

Lipu treba brati čim počne da cveta, odnosno kada su se dve trećine cvetova u cvasti rascvetale, jer precvetala lipa nema lekovitu vrednost. Treba voditi računa da se cvasti beru po suvom i lepom vremenu i, naravno, sa prirepkom. Cvet lipe je izuzetno vredan jer sadrži tanin, etarsko ulje, heterozide, šećer, vosak, manitol, tartarat...

Ubrani cvetovi suše se u hladu na prozračnom mestu, po mogućstvu na tavanu. Važno je da sušenjem zadrže svoju prirodnu boju i prijatan miris. Prilikom branja treba pratiti pčele, jer one nikada ne sleću na zagađenje cvetove. Inače, lipa se smatra najmedonosnijim drvetom, a cvetovi se najviše koriste kao čaj. Topli napitak od lipe delotvoran je protiv znojenja i grčeva, a koristi se i za umirivanje bolova. Poznavaoci narodne medicine tvrde da lipa sprečava povišenu temperaturu, grip, prehladu i kijavicu.

Lipa se koristi i kod hroničnog kašlja i proliva, kao i za zaceljivanje rana i opekotina.

Zahvaljujući delotvornim sastojcima pomaže nadraženoj i oštećenoj sluzokoži, a posebno je efikasna kod upale grla, uklanja bolove prilikom mokrenja, ublažava posledice umora, smiruje nervnu napetost.

Nervoznim osobama sklonim stresu i ljudima koji pate od nesanice preporučuje se da svakodnevno piju čaj od lipe. Kako pripada biljnim čajevima, mogu ga piti svi, pa i najmlađi. Za opuštanje ne mora samo da se pije čaj, već lipa može da se doda i vodi za kupanje.
Mnoge žene lipu koriste za vreme menopauze kako bi smanjile nervozu i probleme sa snom. Zaslađen sa lipovim medom, čaj povoljno deluje u sprečavanju arterioskleroze, upale vena, angine pektoris, infarkta...

Čaj od lipe


Pravilna priprema čaja od lipe podrazumeva da se jedna do dve kašičice osušenog cveta preliju šoljom ključale vode, i napitak ostavi poklopljen da odstoji pet do deset minuta, posle čega se procedi i pije, više puta dnevno. Važno je da se čaj pije što topliji jer je tako najdelotvorniji.
Međutim, treba voditi računa da se ne pretera u konzumiranju, jer preterano velike količine mogu izazvati srčane tegobe.

Ko redovno pije čaj od cveta lipe pomešan sa kašikom meda ne treba da se boji upale pluća ili dušnika.

Litar lipovog čaja dnevno omogućava da se očiste bešika i bubrezi, smire živci i spreči neprijatno znojenje. Isto dejstvo postiže se i ukoliko se čaj koristi kao kupka, jer lipa prodire kroz kožu, čisti je i hrani.

Cvet snižava pritisak 

Lipa ima blagotvoran efekat na kardiovaskularni sistem, naročito kod hipertenzije, jer snižava krvni pritisak. Istraživanja britanskih naučnika pokazala su i da cvet ove biljke isceljuje i jača zidove krvnih sudova, čak i kada se radi o proširenim venama. Povoljno deluje i na samu krv, sprečavajući stvaranje ugrušaka.
Deluje i protiv stvaranja plaka na krvnim sudovima i smanjuje mogućnost začepljivanja srčanih arterija koje srce snabdevaju krvlju.
Na taj način smanjuje i rizik od srčanog udara.
Međutim, osobe koje već piju lekove protiv stvaranja tromba ili za snižavanje pritiska, kao i druge lekove za srce, treba da budu oprezne prilikom konzumiranja čaja od lipe, jer on može dodatno da pojača njihovo dejstvo.

Nema komentara:

Objavi komentar