nedjelja, 9. kolovoza 2015.

Tulumbe - najbolji recept za perfektne tulumbe


SASTOJCI:

Agda:

1 kg secera
0.5l vode
pola limuna
2 vanilin seceera

Tijesto:

200 ml mlijeka
300ml vode
1 soljica ulja(mala za espreso)
1 soljica secera
19 kasika brasna
1 prasak za pecivo
4 jaja

Za przenje:

1 litar ulja

PRIPREMA:

1.
AGDA
u serpu nasuti secer,naliti vodu,dodat vanilin secer pola limuna na kriske izrezan.Dovesto do vrenja i pustiti 10 min da kuha.OHLADITI!!!

2.
TIJESTO
mlijeko,vodu,secer i ulje dovesti do vrenja.Skinuti sa plate i u vrelu smjesu dodati brasno pomijesano sa raskom za pecivo.Mijesati prvo kuhacom a zatim mikserom(sa nastavcima za tijesto)Sve se mora odvijati jako brzo da se ne staraju grudice.

3.
tijesto prohladiti 15 minuta.Ja ga izvadim is serpe.za to vrijeme dobro umutiti  citava jaja.Tijesto,ko je vadio,neka ponovo vrati u serpu;te mu postepeno dodavati umucena jaja.Sve vrijeme mutiti mikserom slabijim intenzitetom.

4.
ulje ne treba da bude previse zagrijano prilikom istiskivanja da ne bi one prve istisnute preplanule dok stavljamo ostale.Neka bude mlako a onda kad su sve u serpi,pojacati temperaturu.One se same okrecu,mozda pred kraj jos jednim da ih vi okrenete.Kad poprime zlatno zutu boju vaditi iz ulja.Tulumbe direktno u HLADNU agdu stavljti i neka budu u agdi dok ne istisnemo drugu turu u ulje.Poslije vaditi, redati u tepsiju i ostaviti na hladno.

Nema komentara:

Objavi komentar