ponedjeljak, 10. kolovoza 2015.

Neven - ljekovita svojstva, čaj, recepti za mast i tinkturu


Neven raste do 50 cm, stablo mu je uspravnom, razgranato i pokriveno sitnim dlačicama. Daje narandžasto-žute cvasti, koje mirišu veoma jako i otužno. Cveta od proleća do jeseni, iako u primorskim krajevima može da cveta tokom čitave godine.

Najčešče se koriste čajevi kojima se uspešno otklanjaju tegobe u digestivnom traktu. Normalizuju rad jetre, lučenje žuči, zaceljuje ranice na želucu i dvanaestopalačnom crevu, smiruje upalu debelog creva i dobar je u zaustavljnju blažih dijareja.

Čaj od nevena je i dobar protiv gnojnih infekcija. Njima se ispiraju rane, oči i usna duplja. Deluje i blago sedativno, pa se koristi kod nervoze, uznemirenosti, nesanice, lupanja srca i angine pektoris.

Čaj od nevena se pripremite tako što se jednu punu malu kašiku nevena prelijte sa šoljom vrele vode, a pijte se 3-4 puta dnevno  
 Voda za ispiranje i obloge se pravi tako što se velika kašika cvetova nevena prelije sa pola litre vode  Domaća tinktura od nevena napravite tako što se u litri rakije potopite šaku cvetova nevena i ostavite da stoji 14 dana na suncu ili na toplom mestu (preko 20°C).    
 Čaj protiv opadanja kose – Litrom kipuće vode prelitjte 20 g sitni iseckanog korena podbela (Tussilago farfara) i 10 g suvih cvetova nevena. Ostavite da vri 10-15 minuta, a zatim dodajte malo ulja od nevena. Sa toplim čajem nedeljno dva puta istrljajte glavu.  
Čaj za izbacivanje tečnosti – Izmešati iste količine nevena, zove, lipe, crnog sleza i lavande. Dve kašičice mešavine prelijte sa dve šolje vrele vode, pustiti da odstoji 5-10 minuta, procediti i piti 2 puta dnevno.

Balzam za usne  
 
1 kašika putera
3 kašike ulja od nevena    
1, 5 kašika pčelinjeg voska    
10-15 kapi eteričnog ulja po izboru

 Puter, ulje i vosak rastopite na pari i dobro izmešajte. Kada se rastopi dodajte eterično ulje. Odmah ulijte u male posudice (posede od potrešenih krema i balzama).

Farba za svetlu kosu     

pola šolje limunovog soka     
2 šolje jakog kamilicinog čaja     
pola šolje jakog nevenovog čaja 

Pomešajte sve sastojke u malu bočicu. Pre upotrebe dobro protresite. Ravnomerno rasporedite na kosu, i ostavite 1-2 sati. Isperite mlakom vodom sa šamponom koji inače koristite. Ova farba možete koristiti 2-3 puta nedeljno, dok ne dobijete željenu boju. 

Za smeđu kosu, umesto kamilice koristite ruzmarin i kadulju, a crvenu boju ćete dobiti ako umesto nevena koristite hibiskus. 

Nema komentara:

Objavi komentar