utorak, 18. kolovoza 2015.

Sacher torta - ukus koji se dugo pamti


Sastojci:
8 žumanjaka
8 bjelanjaka
20 dag šećera
6 dag čokolade u prahu
12 dag brašna
10 dag maslaca
5 dag biskvitnih mrvica
1 šalica marmelade od marelica
20 dag masne čokoladne ocakline
maslac za kalup

Priprema:
Kalupu promjera oko 26 cm dno premažite maslacem.
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Žumanjke pjenušavo umutite sa 10 dag šećera, a sa preostalim šećerom istucite čvrst snijeg od bjelanjaka.
U smjesu od žumanjaka dodajte brašno i čokoladu u prahu i rastopljeni maslac pa smjesu oprezno izmješajte. Tada u to dodajte snijeg od bjelanjaka i biskvitne mrvice i dobro izmješajte smjesu.
Tijesto izlijjte u kalup i stavite ga peći oko 40 minuta na drugoj prečki odozdo. Prvih 20 minuta nikako ne otvarajte pečnicu! Pred kraj pečenja ugasite pećnicu i ostavite ispečenu tortu u njoj još kratko vrijeme.
Ispečenu bečku sacher tortu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i da odleži minimalno još 6 sati.
Nakon toga, prerežite je jedanput po vodoravnoj polovici. Donji sloj premažite podgrijanom marmeladom od marelica pa na to stavite položite drugu polovicu.  Sa preostalom marmeladom premažite stranice sacher torte.
Čokoladnu ocaklinu rastopite i njome sacher tortu jednoliko premažite. Dok je ocaklina još mekana precizno izrežite 16 dijelova torte. Ostavite dijelove na strani da se čokoladna ocaklina malo zgusne.
Sacher torta je gotova i spremna za posluživanje.

Nema komentara:

Objavi komentar