četvrtak, 13. kolovoza 2015.

Sutlijaš – ukusan, lagan i zdrav!



Sastojci:

– 0,75 l mlijeka
– 2 šoljice riže
– 7 kašika šećera
– 1 kesica vanilijinog šećera
– 1 kašičica vanilijinog ekstrakta
– 2 kašike namjenskog brašna
1/2 šoljice vode
– malo čokolade
– prstohvat cimeta
– malo šlaga
– 1/2 banane

Priprema:

Prokuhajte dvije šoljice riže u šerpi s dosta vode. Nakon što istresete vodu, stavite rižu u tanjir i u istu šerpu možete prokuhati mlijeko u koje dodate šećer i vanilijin ekstrakt. Nakon što mlijeko provre, uspite rižu i miješajte, nakon što proključa ponovo kuhajte oko pet minuta i povremeno miješajte.

U pola šoljice vode dodajte dvije kašike brašna i dobro promiješajte (bez grudvica) i dodajte u šerpu.

Miješajte sve to zajedno nekoliko minuta i onda uspite u posudice. Nakon što se ohladi možete dodati kolutić banane u svaku posudicu i ukrasiti šlagom, čokoladom i cimetom.

Ako želite da vaša sutlija izgleda još interesantnije, koristite veliku rupičastu kašiku kojom inače vadite meso i povrće iz supe.

Nema komentara:

Objavi komentar