utorak, 4. kolovoza 2015.

Špagete a la bolonjeze - Divne i mirisne špagete po kojima se lagano sliva sos od mesa i paradajza



Navodno je ovaj sos bolji što se duže kuva. Verujem, ima nečeg u tom dugom krčkanju. Ali ja ne dinstam mleveno meso nikad preko pola sata, i sasvim sam zadovoljna ishodom.  

Sastojci: 

500 g špageta
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
50 ml ulja
500 g mešanog mlevenog mesa
1 manji koren celera
1 l soka od paradajza
so
1 kašičica šećera
1/3 kašičice bibera
1 list lovora
1 kašika gustina, opciono
malo parmezana, za serviranje

Priprema:

1. Celer iseći na sitne kockice ili izrendisati, šargarepu iseći na sitne komadiće.
2. Luk iseckati na sitno, posuti kašičicom soli, pa dinstati na 50 ml ulja u šerpi srednje veličine dok ne omekša. Dodati pripremljen celer i šargarepu i dinstati dok i ovo povrće malo ne omekša. Zatim dodati meso pa na tišoj vatri dinstati dok ne promeni boju i ne postane rastresito. Poklopiti pa ostaviti na tihom bar još 15-20 minuta, povremeno mešajući, a u veću šerpu staviti vodu za špagete, i u nju sipati malo ulja i dve kašičice soli.
3. Preko mesa sipati litar soka od paradajza, dodati kašičicu šećera, trećinu kašičice bibera i list lovora pa kuvati poklopljeno. U zavisnosti od toga koliko je paradajz slan, dodati još soli ako je potrebno. Ako se želi gušći sos, na kraju umešati ravnu kašiku gustina razmućenu sa malo vode i kuvati dok se ne zgusne.
4. Špagete skuvati po uputstvu sa ambalaže, isprati ih kratko pod mlazom hladne vode, pa preliti sa nekoliko kašika maslinovog ulja i promešati.
5. Servirati špagete prelivene sosom. Preko sosa nastrugati parmezan.

Nema komentara:

Objavi komentar