ponedjeljak, 3. kolovoza 2015.

Domaci Jaffa Keks - Kod nas nema da ostanu


Ne znam koliko vi volite jaffa keks ali ja znam da u nasoj kuci je jedan od omiljenih keksova. Probala sam nekoliko puta praviti po razlicitim receptima ali ovaj je zaista najslicniji  ukusu orginalnih keksica.Recept je sa jedne super web stranice.

Sastojci za Biskvit:

    2 Jaja
    60 g Secera
    60 g Brasna
    30 g Neslanog putera,istopljenog

Žele:

    160 ml Juice po zelji ja sam koristila od nara/sipak (narandza,visnja,..)
    1 kaska secera
    1 kaska Zeletine(ja sam koristila govedu) ili 2 listica ako koristite tu vrstu
    150 g Tamne ili mlijecne cokolade

Priprema:

1. Staviti juice po zelji(ja sam stavila nar/sipak)u serpicu sa secerom da prokuha dok se secer ne istopi.U meduvremenu otopiti zelatinu sa malo hladne vode pa dodati u sok i otopljeni secer i promjesati.
   
2. Istresti u oblozenu tepsiju sa celofanom (mozete manju da vam bude zele malo deblji) i staviti u frizider da se stegne.Zagrijati rernu na 180 C i podmazati kalup za muffin.Ja sam koristila 2 jer mi je bilo dovoljno za 24 komada Jaffa keksa.

3. Staviti jaja i secer u zdjelu pa mutiti oko 5 minuta dok jaja ne budu svjetlo zuta i gusca. Polako dodati brasno  i rucno kuhacom mjesati.Dodati istopljeni puter i ujednaciti smjesu(rucno).

4. Smjesa treba da bude ovako rjeda.

5. Staviti po jednu kasku smjese u kalup od muffin-a tako da imate 24 komada. Ovo je 1 Tablespoon ili jedna supena kaska.

6. Peci u rerni 7-10 minuta i kad ih izvadite ostaviti da se  malo ohlade prije nego sto ih izvadite da se nebi slomile.

7. Izvaditi zele iz frizidera i malim okruglim kalupom obruca 4 cm vaditi male kruzice i stavljati na biskvit.

8. Kad ih stavite na biskvit preliti istopljenom cokoladom. Ja uzmem kasku pa predem preko zelea i onda ih rukom okrecem da se cokolada razlije.

9. Ukrasiti sa malo extra cokolade ili vilicom pritisniti dok se cokolada nije jos stvrdla. Staviti u frizider da se cokolada stegne i posluziti.

10. Kod nas nema da ostanu kad ih stavim na sto!

    Dobar tek! 

Nema komentara:

Objavi komentar