četvrtak, 6. kolovoza 2015.

Kuglof sa grožđicama



Sastojci:

1 kesica suvog kvasca ( ili 30g svježeg)
150 g maslaca ili margarina
70 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje + 4 žumanca
2-3 kašike ruma (ko voli)
Ribana kora jednog limuna ili pomorandže
Malo soli (ravna mala kašičica)
250 ml mlijeka
500g brašna
200 g grožđica (ja stavim  sve zajedno 400g miksovano šta mi dođe pod ruku, dajte mašti na volju – suvo grožđe, suve smokve, suve šljive, suve kruške, suve kajsije, brusnice, koštunjičavo voće po ukusu…)

Priprema:

Omekšali maslac mutiti mikserom ili žicom dok ne zapjeni, pa dodavati postepeno šećer, vanilin šećer, jaje, žumanca, rum, rendanu koru limuna ili pomorandže.Sve sjediniti u ujednačenu masu. Na to sipati sjeckano suvo voće i prosijano pa posoljeno brašno, kvasac i toplo mlijeko. Ako se koristi svježi kvasac, prethodno ga potopiti u mlijeko sa 1 kašičicom šećera, pa kad se rastopi i „zapjeni“ sipati u brašno.

Tući varjačom dok se ne pojave mjehurići.Ostaviti na  toplom mjestu da duplo nadođe. Kad je nadošlo, istući još jednom varjačom, sipati u pleh obložen pek-papirom ili namašćen i pobrašnjen kalup (umjesto brašna mogu se koristiti i hlebne mrvice ili mljeveni orasi, ljepše je). Kad naraste do ¾ pleha (ili duplo manje nego što je prethodno naraslo), staviti u zagrijanu rernu na 100oC,pojačati na 200 C  i peći 45-50 minuta. Pečeni kolač posuti prah-šećerom.

Prijatno!

P.S. Ako stavljate orahe, lješnike, bademe … ukoliko vas mrzi da sjeckate pa koristite neki električni „secko“ dio će vam neminovno biti samljeven, a taj samljeveni dio će da potamni kolač. Kome ne smeta, neka izvoli :-)

Nema komentara:

Objavi komentar