petak, 7. kolovoza 2015.

Rolat sa želeom - tako lagan,a tako ukusan :)


Sastojci:
Rolat sa želeom
četiri žumanca
80g šećera
jedna kesica vanilin šećera
četiri bjelanca
120g brašna
pola male kašikice praška za pecivo

Nadjev:
jedan puding vanilija
150g šećera
370ml mlijeka
250g maslaca
200g želea

Način pripreme:

Žumance tucite dok se ne zapjene dodajući pomalo 2/3 šećera i vanilin šećer. Tucite (miksajte) tako dugo dok ne dobijete kremu.

Iz bjelenaca istucite čvrsti snijeg kojemu dodajete nepresatno tukući kašiku po kašiku preostalog šećera. Snijeg mora da bude čvrst.

Stavite snijeg na kremu, na kremu brašno pomiješano s praškom za pecivo i sve lagano promiješajte.

Tijesto pecite u limu koji ste namastili i obložili papirom u rerni 12 minuta na temperaturi 200C stepeni.

Pečeni biskvit preokrenite na papir koji ste posuli šećerom.

S još toplog biskvita skinite papir na kojem se pekao, a zajedno s papirom na koji ste ga preokrenuli savijte u rolat.

Nadjev: Jednu kesicu pudinga okusa vanilija miješajte sa šećerom i šest kašika hladnog mlijeka, ostalo mlijeko stavite na vatru da zavre.

Uklonite ga sa šporeta i ulijte umućeni prašak za puding, a onda stavite da još jednom provri.

Ovu smjesustavite u zdjelu da se ohladi, ali promješajte češće da se na površini ne načini korica.

Maslac miješajte dok se ne zapjeni i dodajte mu pudin kašiku po kašiku. Da bi krema bila glatka ni maslac ni pudin ne smiju biti hladni.

Žele isjecite i umiješajte u polovinu kreme. Ohlađen biskvit za rolat namažite tom kremom i savijte u rolat.
Izvana rolat premažite kremom u koju niste umiješali žele.
Ako želite ukrasite je želatiniranim voćem ili po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar